Koncertna sezona 2014/2015.

Koncertne Sezone

 

Violinista i violista Domeniko Nordio, nekadašnje „čudo od djeteta“ (prvi recital imao je sa deset godina), sa šesnaest godina je osvojio Međunarodno takmičenje „Vioti“ u Verčeliju kada je Jehudi Menjuhin bio predsjednik žirija.
Tokom svoje tridesetogodišnje karijere svirao je sa: Londonskom simfonijom, Nacionalnim orkestrom Francuske, Orkestrom Romanske Švajcarske, Orkestrom Akademije Santa Cecilija, Lugana i Sofije, Moskovskom simfonijom, Nacionalnim orkestrom RAI i Nacionalnim orkestrom Španije sarađujući sa dirigentima kao što su: Flor, Štainberg, Kasadesus, Luizi, Karabčevski, Lazarev i dr. Nedavni nastupi u Velikoj dvorani Petrogradske filharmonije, Dvorani Filharmonije Enesku u Bukureštu, u Riu de Žaneiru, Buenos Ajresu i Velikoj dvorani Čajkovski u Moskvi, uz koncertne turneje po Evropi i Americi, doprinijeli su njegovoj slavi tako da je danas Domeniko Nordio jedan od najpoznatijih violinista na međunarodnoj sceni kome su mnogi kompozitori posvetili svoje kompozicije.

 

Violončelista Srđan Sretenović (rođen u Boru, 1976. godine) je diplomirao, magistrirao i doktorirao na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Sarađivao je sa dirigentima: Darinkom Matić Marović i Jordanom Dafovim; violinistima Stefanom Milenkovićem, Gordanom Nikolićem i Vesnom Stanković; flautistom Ljubišom Jovanovićem i dr. istaknutim umjetnicima. Redovno nastupa na domaćim festivalima kao što su: Čelo fest, BEMUS, NOMUS, NIMUS, Mokranjčevi dani i Međunarodna tribina kompozitora. Snimao je za radio i televiziju Beograd, kao i za CD produkciju Muzičkog informativnog centra  i Muzikološko društvo Srbije. Član je Ansambla za novu muziku Gradilište, gdje je i član umjetničkog vijeća. Angažovan je kao solo violončelista kamernog orkestra Gudači sv. Đorđa, kao vođa grupe violončela u Simfonijskom orkestru Crne Gore, Nastupao je kao solista sa orkestrom RTS-a, OrkestromVojske Srbije i sa horom Collegium Musicum. Zaposlen je kao docent na Katedri za gudačke instrumente na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

 

“Besprekorna tehnika, muzička istančanost i zrelost” u interpretacijama mađarskog violiniste Antala Zalaija (1981) veoma su cijenjeni od strane Jehudija Menjuhina, Izaka Štema, Igora Ojstraha, Šloma Minca, Zoltana Košica, Fabija Luizkija i dr.

Antal Zalai osvojio je preko 15 nagrada na prestižnim međunarodnim takmičenjima kao što su: Kraljica Elizabeta, Indijanapolis, Krajsler ili Enesku. Nastupao je u 34 zemlje i snimio 7 solo albuma za BMC, Hungaroton i Brilliant Classics.

Sa vise od milion pregleda na kanalu YouTube, Antal Zalai  je medju najgledanijim violinistiama na Internetu, cime je stekao on-line  reputaciju "jednog od violinista koji mogu stati rame uz rame sa velikim interpretatorima iz proslosti".
Antal Zalai svira na „ex-Garay“ violini Antonija Stradivarija iz 1773. godine.

 

LJUBIŠA JOVANOVIĆ je diplomirao i magistrirao u Beogradu u klasi  prof. Miodraga Azanjca. Usavršavao se  u klasi prof. Chiristian-a Larde-a u Parizu i Aurele Nicolet-a u Bazelu. Nosilac je "Diplome Superieur de Concertiste" na L'Ecole Normal Superieur de Musique de Paris 1983. Svirao je na svim značajnim festivalima u bivsoj Jugoslaviji, kao i u  Francuskoj, Švajcarskoj, Kini, Italiji, Austriji, Nemačkoj, Rusiji, Rumuniji, Velikoj Britaniji, Alžiru, Finskoj, Danskoj, Ukrajini, Juznoj Africi, Norveškoj, Argentini...

Ljubiša Jovanović je dobitnik najprestižnijih nagrada i društvenih priznanja:  Aprilske Nagrade Grada Beograda (2008. i 2013.god.), Svetosavske nagrade, za poseban doprinos razvoju obrazovanja i vaspitanja u Republici Srbiji (2009.), Zlatne medalje povodom 75 godina od nastanka Beogradske filharmonije (1998.), Srebrne medalje Univerziteta umetnosti za dostignuća u unapređenju nastave (2000.) Prve nagrade za interpretaciju na "Internacionalnoj tribini kompozitora" (1992. i 1998.), >Zlatni Beočug<  za umetnička dostignuća, (1992.), Godišnje nagrade Udruženja muzičkih umetnika Srbije, (1992.) kao i nagrade Beogradskog fonda za kulturu za najbolje koncerte  u Beogradu 1987.,1989., 1991. i 1992. god.Vodio je majstorske kurseve u Nemackoj, Argentini, Italiji, Ukrajini,Norveškoj, Kini, Juznoj Africi, Rumuniji, Hrvatskoj, Crnoj gori i Srbiji. Najveći flautisti današnjice, Aurele Nicolet, Irena Grafenauer, Emmanuel Pahud, Michel Debost, Christian Larde, Silvia Careddu, sarađivali su I nastupali sa Ljubišom Jovanovićem. Njegovi snimci nalaze se na više od 50 CD izdanja. Tokom više od 35 godina umetničke aktivnosti, premijerno je izveo oko 60 koncertantnih, solističkih i kamernih kompozicija srpskih autora.

Ljubiša Jovanović je 25 godina radio kao solo flautista Beogradske opere i baleta (1978-'88), Simfonijskog orkestra Radio Televizije Srbije (1988-'89.) i Beogradske filharmonije (1989-2004.). Redovni je profesor na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu (od 1993.) i Muzickoj akademiji na Cetinju-CG (od 1996.). Od 2002-2009. godine je bio prodekan za umetničko - naučni rad na FMU. Osnivač je i predsednik Orkestra Camerata Serbica-2004., kao i Festivala klasične muzike BUNT (Beogradska Umetnička Nova Teritorija)-2013 god. Od 2010. godine je umetnički rukovodilac i dirigent ansambala "Lola klasik".

Ljubiša Jovanović svira na 14k zlatnoj flauti WM.S.HAYNES

 

ANTUN IVEKOVIĆ (Zagreb, 1992), studirao je gitaru  na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu u klasi profesora Istvana Römera. Za uspjehe u akademskoj godini 2010./2011. dodijeljena mu je Dekanova nagrada Muzičke akademije u Zagrebu.
Na državnim takmičenjima učenika i studenata  osvajao je brojne nagrade kao i prvu nagradu na međunarodnim takmičenjima  „Nikšić Guitar Festival“ i „Fernando Sor“ (u Rimu) na kojem je, takođe osvojio i posebnu nagradu „Carla Minen“ za najbolju interpretaciju kompozicije Fernanda Sora.

Pored solističke karijere uspiješno se bavi kamernim muziciranjem, član  je Zagrebačkog akademskog gitarističkog kvarteta s kojim je osvojio prvu nagradu na takmičenju  „Enrico Mercatalli“ u Goriciji.