Koncertna sezona 2016/2017.

Koncertne Sezone

12.APR 2017

Nakon sedam festivalskih večeri, ovogodišnji, XVI A tempo se završava koncertom Crnogorskog simfonijskog orkestra i Crnogorskog horskog ansambla, u srijedu, 12. aprila, sa početkom u 20 časova na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta.       

Pod dirigentskom upravom maestra Grigorija Kraska biće premijerno izveden Rekvijem Đuzepea Verdija. Kao solisti na koncertu će nastupiti renomirani umjetnici: sopranistkinja Snežana Savičić-Sekulić, mecosopran Iva Mrvoš-Anokić, tenor Domagoj Dorotić i bas Ivica Šarić.                      

Crnogorski horski ansambl su pripremile istaknute crnogorske profesorke i dirigentkinje  Aleksandra Knežević (Hor Muzičke akademije Cetinje) i Zoja Đurović (Hor Umjetničke škole za muziku i balet „Vasa Pavić“), kao i dirigentkinja Ana Ćosović asistentkinja Darinke Matić-Marović (Hor Obilić AKUD „Branko Krsmanović iz Beograda“).

Prije početka koncerta u  Press sali CNP-a sa početkom u 18 časova Muzički centar Crne Gore u okviru međunarodnog projekta Music Up Close Network organizuje „Razgovore pred koncert“ (Pre-Music Talk) na temu Rekvijem Đuzepe Verdija. Predavač će biti mr Jelena Jovanović-Nikolić, muzikološkinja.


10.APR 2017

 Sedmog festivalskog dana na A tempu, u ponedjeljak, 10. aprila u press sali Crnogorskog narodnog pozorišta, sa početkom u 19 časova biće priređena promocija knjiga novih izdanja Muzičkog centra Crne Gore: Zbornika narodnih pjesama po pjevanju Hamdije Šahinpašića autora Miodraga A. Vasiljevića i  zbirke kompozicija za gitaru Crna Gora - Porijeklo i inspiracija koju je priredila mr Jelica Mijanović.

Zborniku narodnih pjesama po pjevanju Hamdije Šahinpašića  će govoriti dr Ivana Drobni i dr Sanja Radinović, dok će mr Vanja Vukčević i mr Jelica Mijanović predstaviti knjigu Crna Gora - Porijeklo i inspiracija. 

 


08.APR 2017

 Šestog festivalskog dana na A tempu, u nedjelju, 9. aprila sa početkom u 20 časova, na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta će nastupiti vokalni kvartet IngeniuM. Kvartet je dio  mješovitog sastava kojeg čini šest mladih umjetnika iz Slovenije. Prvi put su se predstavili u jesen 2009. godine i od tada nastupaju na brojnim koncertima i festivalima u Sloveniji i širom Evrope.  Godine 2014. su dobili nagradu publike i specijalnu nagradu za najbolji „a kapela“ sastav na takmičenju u Lajpcigu, dok je u januaru 2015. IngeniuM ansambl dobio Zlatni amblem za izuzetna dostignuća u vokalnoj muzici od strane Državnog fonda Slovenije za kulturne aktivnosti.

Članovi kvarteta: Domen Anžlovar,  Jan Kuhar,  Blaž Strmole i  Matjaž Strmole interpretiraće žanrovski raznolik program sačinjen od duhovnih, popularnih pa do narodnih kompozicija


08.APR 2017

 Petog festivalskog dana na A tempu, u subotu, 8. aprila sa početkom u 20 časova na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta će nastupiti Ansambl Zagrebački solisti.

Ansambl je osnovan 1953. godine u okviru Radio Zagreba, pod umjetničkim vođstvom violončeliste Antonija Janigra, a tokom više od šest decenija održali su preko 3.500 koncerata na svim kontinentima. Od 2012. godine nastupaju sa čuvenim violinistom Sretenom Krstićem, njihovim koncertmajstorom (a ujedno i koncertmajstorom Minhenske filharmonije).

Na programu će biti djela: Divertimento u D-duru, K136/125a i Koncert za klavir i orkestar u A-duru, K488 Volfganga Amadeusa Mocarta, kaoi Serenada za gudače u C-duru Petra Ilijča Čajkovskog.

Solističku dionicu u Mocartovom Koncertu će tumačiti perspektivni pijanista Aljoša Jurnić, pobjednik prestižnog pijanističkog takmičenja Robert Šuman, finalista 17. Međunarodnog pijanističkog takmičenja F. Šopen i dobitnik svih vodećih nagrada za mlade muzičare u Hrvatskoj.


07.APR 2017

Četvrtog festivalskog dana na A tempu, u petak, 7. aprila sa početkom u 20 časova u Atrijumu Kapital plaze će nastupiti Big Bend RTS-a i Stjepko Gut. Od osnivanja 1948. godine bend je dobio brojne nagrade i priznanja (značajna je Prva nagrada na džez festivalu u Žuan Le Penu, 1960. godine) i nastupao na prestižnim festivalima širom svijeta.        

Kompozitor, aranžer, dirigent, muzički pedagog, trubač i džez muzičar Stjepko Gut od 1984. godine predaje na Akademiji za džez u Gracu, a 2001. godine osnovao je Balkan džez centar u Beogradu.

Naziv koncerta u Podgorici je Omaž Klarku Teriju - legendi trube i džez muzike, pioniru bi-bapa, muzičaru koji je promovisao fliglhornu kao novi instrument u džezu, kompozitoru i  solisti na trubi koji je svirao u orkestrima Kaunt Bejzija i Djuka Elingtona, najznačajnijim big bendovima XX vijeka.
 
Muzički centar Crne Gore i Kapital plaza su organizovali koncert uz podršku M:tela.
 

06.APR 2017

Trećeg festivalskog dana na A tempu, u četvrtak, 6. aprila sa početkom u 20 časova na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta će nastupiti NARODNI ORKESTAR BUGARSKOG NACIONALNOG RADIJA. Formiran 1952. godine sa idejom očuvanja bugarske folklorne muzike orkestar su od osnivanja predvodili najznačajniji bugarski dirigenti. Poznat je i kao „orkestar solista“, kompozitora i virtuoza, jednom riječju najreprezentativnijih bugarskih muzičara.

Pod dirigentskom upravom maestra Dimitrija Hristova, koji predvodi orkestar od 2011. godine, na repertoaru će biti tradicionalne bugarske kompozicije: Ćustendilsko horo, Horo koncert za tri kavala, Folklorne varijacije, Balkanska igra, Gajde, Šopska igra i dr.

 


05.APR 2017

 Drugog festivalskog dana na A tempu, u srijedu, 5. aprila sa početkom u 20 časova na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta će nastupiti ansambl CHAMBER JAM. 

Istaknuti umjetnici: violinistkinja Priya Mitchell​, violista Vladimir Mendelson, čelista Dejvid Koen, kontrabasista Zoran Markovic​ i pijanistkinja Nino Gvetadze​ će izvesti djela kompozitora: Manuela de Falje „Pantomima“ i „Ples i ritualna igra vatre“ iz Ljubav čarobnice, Bele Bartoka Rumunske igre i Franca Šuberta Klavirski kvintet u A-duru, D667 „Pastrmka“.

Uz CHAMBER JAM kao gosti na koncertu će nastupiti članovi Crnogorskog simfonijskog orkestra, violinisti Marko Radonic​ i Katarina Pavlović​.


04.APR 2017

U utorak, 4. aprila sa početkom u 20 časova na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta, koncertom Crnogorskog simfonijskog orkestra, biće otvoren XVI međunarodni muzički festival A tempo. 


Pod upravom maestra Grigorija Kraska na repertoaru će biti djela: Orkestarska svita broj 3 u G-duru Petra Iljiča Čajkovskog, koja od premijernog izvođenja u Sankt Peterburgu (24. januara 1885.) ne gubi na popularnosti i remek-djelo muzike XX vijeka Žar-ptica (svita iz 1919. godine) Igora Stravinskog.

 

 


26.JAN 2017

Dirigent: Mark Korović
Solista: Denis Šapovalov (violončelo)


18.JAN 2017

Dirigent: Ronald Colman
Solistkinja: Nataša Veljković (klavir)

 


04.OKT 2016

 Koncertom u Nikšićkom pozorištu, u utorak, 4. oktobra sa početkom u 21 čas Crnogorski simfonijski orkestar otvoriće XI Nikšić Gitar festival.

Pod dirigentskom upravom maestra Grigorija Kraska orkestar će interpretirati: Koncert za gitaru i orkestar, W501 brazilskog kompozitora Eitora Vilje-Lobosa i Simfoniju broj 2 u c-molu, op.17, ruskog kompozitora Petra Iljiča Čajkovskog.

Solističku dionicu u Koncertu za gitaru i orkestar će tumačiti pobjednik ovogodišnjeg Međunarodnog takmičenja gitarista – Montenegro 2016, ukrajinski gitarista Marko Topči. 

 


21.SEP 2016

Predvođen maestrom Grigorijem Kraskom, Crnogorski simfonijski orkestar će u srijedu, 21. septembra sa početkom u 21 čas, na Trgu nezavisnosti u Podgorici, održati koncert pod nazivom KLASIKA NA TRGU.

Koncert se realizuje u okviru Podgoričkog kulturnog ljeta, u saradnji sa Glavnim gradom i Sekretarijatom za kulturu i sport Podgorice.

Rezervacija mjesta nije potrebna, budući da je koncert otvorenog tipa.

U prilogu možete pogledati koncertni program.