Muzički centar
Marc Korovitch
Početna Marc Korovitch
Biografija

Marc Korovitch

Dirigent

Šef - dirigent Crnogorskog simfonijskog orkestra od sezone 2023/2024, Mark Korović (rođen 1987. godine), završio je horsko i orkestarsko dirigovanje na Sorboni u Parizu. Takođe, ima diplomu orkestarskog dirigovanja sa Konzervatorijuma za muziku u Parizu i diplomu master studija horskog dirigovanja sa Visoke škole za muziku u Ženevi, Švajcarska. 

Mark Korović je od 2014. godine redovno radio sa horom francuskog radija (Radio-France) i horom Aksentus (Accentus), na turnejama, radijskim nastupima, snimanjima, pripremama koncertima, zatim sa Zborom hrvatskog radija, vokalnim ansamblom SWR, WDR horom, English Voices, Horom grada Madrida i španskog radija i televizije. Takođe je sarađivao sa Horom holandskog radija i Horom Radio-televizije Srbije.

Sarađivao je sa ansamblom Končerta Kelna, Hrvatskim baroknim orkestrom, Haškim kamernim orkestrom, Orkestrom Hrvatske radiotelevizije, kao i sa Nacionalnim orkestrom Monpeljea.

Dio je brojnih operskih podukcija, u Nacionalnoj operi Monpelje, Ruanskoj operi, pozorištu Jelisejskih polja ipozorištu u Beču.

Nastupao je i ostvario uspješne saradnje sa priznatim umjetnicima, kao što su: Sir Simon Ratle, Daniel Harding, Alan Gilbert, Gustavo Dudamel, E. P. Salonen, Daniele Gati, Klaus Makela, Lahav Sani, Luis Langree, Stefan Denev, Herbert Blomstedt, Filip Jordan, Lorens Ekuilbei , L. G. Alarkon, J. van Zveden... 

Mark Korović učestvuje na brojnim festivalima: Mozartwoche u Salzburgu, Rencontres Musicales d'Evian, Festival de Radio-France u Monpeljeu, Mozart festival u Njujorku, Festival Baltičkog mora u Štokholmu kao i operskom festivalu Aix en Provence i u najvećim koncertnim salama: Elbphilharmonie, Paris Philharmonie, Lincoln Center, Tokio Opera City...

Godine 2017. imenovan je za direktora Hora mladih Pariza, hora Švedskog radija sezone 2018-2019, muzičkog direktora orkestra Kolon od septembra 2022, a od septembra 2023. za šefa dirigenta Simfonijskog orkestra Crne Gore.

Priređuje brojne masterklase širom Evrope (Hag, Oslo, Valensa, Zagreb...) i redovno je član žirija na međunarodnim takmičenjima.

Mark Korović je angažovan kao profesor dirigovanja na Regionalnom konzervatorijumu u Parizu.

Galerija

item.alt
item.alt
item.alt