Muzički centar
Simon Trpčeski
Početna Simon Trpčeski
Biografija

Simon Trpčeski

Klavir

Simon Trpčeski zakoračio je prije dvije decenije na muzičku scenu kao BBC umjetnik nove generacije i od tada se nevjerovatnom brzinom razvija njegova karijera koja, kako kaže kritika, ne priznaje kulturne i muzičke granice. Od strane stručne javnosti okarakterisan je kao umjetnik besprijekorne tehnike i delikatne izražajnosti.

Sarađujući sa brojnim dirigentima, kao što su: Zinman, Endru Dejvis, Mazel, Jurovski, Tortelije, Papano, Aškenazi, Ditua, Alsop, Dudamel, Petreko i Noseda, Trpčeski održava redovne nastupe sa najvećim svjetskim orkestrima, poput Londonskog simfonijskog orkestra, Orkestra Londonske filharmonije, Kraljevskog Koncertgebau orkestra, Ruskog nacionalnog orkestra, Sankt Peterburške filharmonije, Roterdamske filharmonije, Njemačkog simfonijskog orkestra iz Berlina, Orkestra Sjevernonjemačkog radija iz Hamburga, Strazburške filharmonije, Kraljevske filharmonije iz Stokholma, Filharmonije Hong Konga.

Trpčeski ima redovne nastupe u Sjevernoj Americi, sa vodećim orkestrima, kao što su Njujorška filharmonija, Filadelfijski orkestar, Čikaški simfonijski orkestar, Bostonski simfonijski orkestar, orkestri iz Los Anđelesa, San Franciska, Baltimora…

Svoje izvanredno umijeće Simon Trpčeski je demonstrirao na resitalima u Amsterdamu, Atlanti, Lisabonu, Hamburgu, Londonu, Milanu, Minhenu, Njujorku, Parizu, Pragu, San Francisku, Vašingtonu, Los Anđelesu, Tokiju, Torontu i Vankuveru. Takođe, ovaj umjetnik se bavi kamernim muziciranjem, a nastupao je na festivalima poput Aspena, Verbijea i Risera. Često sarađuje sa mladim muzičarima u Makedoniji, uz posebnu podršku Udruženja za kulturu i umjetnost KulturOp.

Simon Trpčeski je dobitnik brojnih priznanja na međunarodnim takmičenjima u Velikoj Britaniji, Češkoj, Italiji, a 2003. godine je osvojio nagradu za mlade umjetnike koju dodjeljuje Kraljevsko filharmonijsko udruženje. Godine 2002. diplomirao je na Fakultetu za muziku pri Univerzitetu Ćirilo i Metodije u Skoplju, a 2009. godine je dobio Državno odlikovanje Republike Makedonije.

Trpčeski je ostvario veliki uspijeh snimcima svojih resitala koje je izdao za diskografsku kuću EMI. Njegovo prvo izdanje, koje sadrži djela Čajkovskog, Skrjabina, Stravinskog i Prokofjeva, osvojilo je nagradu Izbor urednika, kao i nagradu za najbolji debitantski album na dodjeli priznanja u organizaciji časopisa Gramofon. Naredna izdanja sa djelima Rahmanjinova i Šopena doživjela su jednak uspijeh, a 2008. godine je objavio album posvećen Debisiju koji je od kritičara dobio izvanredne ocjene.

Predan jačanju kulturnog imidža svoje domovine Makedonije veliki uspjeh postigao je projektom kamerne muzike “Makedonisimo” koji je posvećen upoznavanju publike širom svijeta sa bogatim makedonskim muzičkim korijenima.

Godine 2009. dobio je Predsjednički orden, odlikovanje koje se dodjeljuje makedonskim umjetnicima zaslužnim za afirmaciju Makedonije u inostranstvu. Godine 2011. postao je prvi dobitnik titule "Nacionalni umjetnik Makedonije".