Muzički centar
microthumbLajovic: Klasičnu muziku treba gajiti

Lajovic: Klasičnu muziku treba gajiti

Objavljeno:

23.06.2022

Autor:

Redakcija

U odnosu na prošlu godinu, orkestar napreduje, ali to se ne može ocijeniti za jednu godinu, već za pet ili deset godina“, kazao je dirigent iz Slovenije Uroš Lajovic

Klasičnu muziku treba gajiti, smatra dirigent iz Slovenije Uroš Lajovic, navodeći da su za preživljavanje potrebni hleb i voda, a da je muzika potrebna za humanizaciju zvijeri koja se zove čovjek.

Lajovic, koji je nekadašnji šef dirigent Slovenačke i Beogradske filharmonije, nastupio je sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom (CSO) na Velikoj sceni Muzičkog centra Crne Gore, gdje su izveli djela: uvertiru "Egmont" - Ludviga van Betovena, Koncert za violu i orkestar - Bele Bartoka i Simfonija broj 1 u c-molu - Johanesa Bramsa.

Klasičnu muziku treba gajiti

Kao solista na koncertu je nastupio istaknuti violista Miša Berkut. Lajovic je rekao je da orkestar svirao dosta angažovano, navodeći da je publika to mogla da osjeti.

„U odnosu na prošlu godinu, orkestar napreduje, ali to se ne može ocijeniti za jednu godinu, već za pet ili deset godina“, kazao je Lajovic.

Klasičnu muziku treba gajiti

Govoreći o stanju klasične muzike u regionu, Lajovic je istakao kad je 2001. godine došao da radi u Beograd, „tamo se desila renesansa“.

„Za pet godina orkestar se nevjerovatno razvio i došla je publika. U Zagrebu i Ljubljani je publika uvijek postojala“, kazao je Lajovic.

Upitan kako vidi perspektivu klasične muzike, Lajovic je rekao da mlada publika ima druge vrijednosti, prenosi PR Centar.

„Nažalost, imaju You Tube i sve ono gdje se ovaj program apsolutno ne izvodi. Mlada publika je odgojena na You Tube-u. Što se te publike tiče, nisam veliki optimista“, istakao je Lajovic.

Berkut rekao je da su mu odlični utisci nakon koncerta, navodeći da mu je bilo prijatno i da je orkestar dobro svirao.

„Pitali su me šta bih svirao na koncert, odlučio sam se za Bartoka i jedno od najljepših djela za violu“, kazao je Berkut.

S obzirom da se bavi pedagoškim radom i predaje na Muzičkoj akademiji na Cetinju, Berkut je rekao da viola, nije toliko popularna među mlađim generacijama.

Bastrombonista CSO, Meša Kerović, rekao je da mu je izuzetno zadovoljstvo bilo svirati sa maestrom Lajovicem.

„Velika je čast osjetiti njegovu energiju i emociju koju on prenosi na orkestar dok diriguje. Nadam se da je to i publika osjetila. Iskustvom koje nam prenosi, mi sazrijevamo na neki način sa njim i to je ono što nas čini boljim“, rekao je Kerović.

Vezane objave:

Audicija za Baletski studio

Audicija za Baletski studio

25.08.2022

Tagovi: