Muzički centar
microthumbMATINEE: Petra Lekić

MATINEE: Petra Lekić

Objavljeno:

19.02.2024

Izdavačko- edukativni sektor Muzičkog centra Crne Gore prirediće još jedan MATINEE koncert, u utorak, 20. februara u Kamernoj sali, na kojem će se predstaviti flautistkinja Petra Lekić, uz klavirsku saradnju Sofije Jović.

Na programu će se naći: Karl Filip Emanuel Bah- Sonata u a-molu za solo flautu, Klod Debisi-Prelid za popodne jednog fauna transkripcija za flautu i klavir, Franc Šubert- Introdukcija i varijacije na temu Trockne Blumen za flautu i klavir i Žorž Enesku- Cantabile et Presto.

ULAZ JE SLOBODAN.

Četvorogodišnje osnovne studije flautistkinja Petra Lekić završila je 2023. godine na Univerzitetu za muziku i teatarske umjetnosti u Beču. Studirala je u klasi profesora Hansgeorga Šmajza, Karin Boneli, Ting-Vei Čen. Master studije nastavila je na Univerzitetu za muziku i teatarske umjetnosti u Beču, a od novembra 2023. do marta 2024. prvi semestar master studija, kroz razmjenu studenata, provodi na Konzervatorijumu Santa Ćećilija u Rimu.

Pohađala je brojne majstorske radionice kod renomiranih profesora kao što su: Marina Nenadović, Ljubiša Jovanović, Katarina Azanjac, Dejan Gavrić, Feliks Rengli, Andrea Oliva, takođe je prisustvovala majstorskim radionicama i kao član orkestra. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja na međunarodnim i državnim takmičenjima, kao što su: Davorin Jenko u Beogradu, Premio Clivis u Rimu, Miodrag Azanjac u Beogradu, Emona u Ljubljani, Petar Konjević u Beogradu.

Od 2016. godine počela je da stiče iskustvo u orekstru. Nastupala je sa Young of Albania and Montenegro, s orkestrom Musikverein St.; Redovni je član orkestra kolaboracije Univeziteta za muziku i teatarske umjetnosti u Beču i Nacionalnog Konzervatorijuma u Parizu. U avgustu 2023. godine nastupila je kao član Beethoven Orchester u Beču u jednoj od najpoznatijih svjetskih koncertnih dvorana Zlatnoj Sali bečkog Muzikferajna. Redovni je polaznik ljetnjeg kampa za kamernu muziku na Ivanovim Koritima.

Godine 2019. održala je prvi solistički koncert u Baru u Dvorcu kralja Nikole. Zatim, iste godine koncert u okviru ciklusa Mladi talenti u KIC-u Budo Tomović u Podgorici i 2023. treći solistički koncert u okviru istog ciklusa.