Muzički centar
David Runc
Početna David Runc
Biografija

David Runc

Dirigent

Kao šefu dirigentu Zagrebačke filharmonije od januara 2021. u iduće tri sezone i glavnom dirigentu Poljske kraljevske opere od 2017. Davidu Runcu neprestano raste međunarodni ugled zbog njegove besprekorne i elegantne tehnike, izvanrednog osjećaja za muziku, učinkovite komunikacije.

Njegovi dosadašnji nastupi sa Zagrebačkom filharmonijom uključuju kritički hvaljena dirigovanja “Posvećenja proljeća” Igora Stravinskog i Koncerta za violončela i orkestar u a-molu Roberta Šumana. Godine 2019. bio je na turneji s filharmonijom u Kuvajtu.

Ovaj poljski dirigent, koji inače živi i radi u Varšavi, svoj je debitantski dirigentski nastup imao 2016. godine sa Varšavskom filharmonijom nakon što je diplomirao na Univerzitetu za muziku “Frederik Šopen”. U međuvremenu je kao gostujući dirigent nastupao s većinom najuglednijih poljskih orkestara i stekao reputaciju jednog od najharizmatičnijih dirigenata novije generacije u ovom dijelu Europe.Među njegovim nadolazećim gostovanjima valja naglasiti pozive Lihtenštajnskoga simfonijskog orkestra, Filharmonijskog orkestra Artura Rubinštajna, Krakovske fiharmonije…Najistaknutija gostovanja maestra Runca uključuju uspješni debi u Japanu s Pacifičkim festivalskim orkestrom, turneju s Varšavskim simfonijskim orkestrom, s Varšavskom filharmonijom povodom s Nacionalnim simfonijskim orkestrom Poljskog radija, Orkestrom Giovanile Luigi Cherubini, Orkestrom Akademije Ludwiga van Beethovena, Krakovskim simfonijskim orkestrom i Orkestrom Poljskog radija, izmešu ostalih..

David Runc je debitovao kao operski dirigent 2015. godine u izvođenju opere u Varšavskoj kamernoj operi. Iste je godine započeo saradnju s Nacionalnom operom Velikog varšavskog pozorišta.

Maestrov aktualni angažman u Poljskoj kraljevskoj operi obuhvata dirigovanje dvije nove produkcije po sezoni i redovne nastupe u okviru serija koncerata Opere. Godine 2018. Runc je osvojio treću nagradu i nagradu publike na 1. Međunarodnom takmičenju dirigenata u Hong Kongu, kasnije te iste godine sarađivao je s Bostonskim simfonijskim orkestrom na njihovoj audiciji za pomoćnog dirigenta. Ovaj poljski dirigent ujedno je dobitnik brojnih poljskih dirigentskih nagrada i stipendija, a bio je i pomoćni dirigent maestru Varšavske fiharmonije Jaceku Kaspszyku tijekom umjetničke sezone 2017./2018. kao dobitnik stipendije poljskog Ministarstva kulture i narodne baštine.

David Runc je predavač na Univerzitetu za muziku “Frederik Šopen” u Varšavi, gdje je stekao doktorat muzičke umjetnosti iz dirigovanja.