Muzički centar
Klavirski svijet Sergeja Rahmanjinova

Edukativni Program

Klavirski svijet Sergeja Rahmanjinova

Kamerna sala Muzički centar Crne Gore

O događaju

Zbog velikog značaja vanvremenskog kompozitora, Izdavačko- edukativni sektor MCCG prirediće u petak, uoči novogodišnjeg koncerta Crnogorskog simfonijskog orkestra, predavanje na temu „Klavirski svijet Sergeja Rahmanjinova“ (1873–1943), povodom 150 godina rođenja i 80 godina smrti kompozitora, na kojem će govoriti profesor Stefan Cvetković sa Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu.

Kamerna sala Muzičkog centra Crne Gore u 18.30h.

ULAZ JE SLOBODAN

/Predavanje će biti fokusirano na klavirski opus velikog ruskog kompozitora Sergeja Rahmanjinova kao težište njegovog muzičkog stvaralaštva, osvjetljavajući ga u hronologiji nastanka i kontekstu vremena. Klavirski opus biće sagledan na presjecima istorijskih i biografskih okolnosti koje su imale presudan uticaj na promjene muzičkog jezika kompozitora, dok će poseban akcenat biti postavljen na pijanistički aspekt djelovanja Rahmanjinova kao izvođača sopstvenih djela.

Predavanje o klavirskoj muzici Sergeja Rahmanjinova u Podgorici predstavljalo bi dio ciklusa koji Cvetković ove godine drži u gradovima Srbije i regiona (Beograd, Novi Sad, Požarevac, Zagreb, Split...) povodom dvostruke godišnjice velikog ruskog kompozitora. Takođe, tokom novembra Cvetković je na Trećem programu Radio Beograda priredio ciklus od pet emisija posvećenih ovom velikanu ruskog poznog romantizma.

Podijeli događaj