Muzički centar
NEW ERA

Kamerni Program

NEW ERA

Kamerna sala Muzički centar Crne Gore

O događaju


Izdavačko- edukativni sektor Muzičkog centra Crne Gore prirediće posljednji Matinee koncert u ovoj sezoni, na kojem će se predstaviti Gudački kvartet New Era, u utorak, 30. aprila u 12 sati.

Kvartet New Era čine Teodora Kaličanin violina, Kristina Mlinar violina, Irina Bobireva violončelo i Edžem Eren viola.

ULAZ JE SLOBODAN.

New Era kvartet osnovan je 2021. godine na Konzervatorijumu „Giuseppe Tartini“ u Trstu, sa željom da istraže i usavrše repertoar gudačkog kvarteta. Ovaj mladi i entuzijastični ansambl čine Kristina Mlinar (BIH/Srbija), Teodora Kaličanin (Crna Gora), Irina Bobireva (Ukrajina) i Edžem Eren (Turska). 

Osvojile su 1. nagradu na Međunarodnom muzičkom konkursu ULJUS u Smederevu 2022. godine, kao i nekoliko drugih drugih nagrada na "Međunarodnom muzičkom konkursu Città di Palmanova", "Međunarodnom konkursu Luigi Cerritelli" i "Beethoven Young Musicans Competition" u Beču. Iste godine, ansambl je odabran da se pridruži mreži Le Dimore del Quartetto.

Debitovale su 2022. godine održavajući koncerte za muzički program Udruženja Ensemble Serenissima "Concerti a Palazzo" u Sacileu, u Grado u bazilici Sant'Eufemia u okviru "Letnjih koncerata" koje organizuje hor Udruženja Grada Gradoa. U 2023. godini, održale su koncerte na "Le Stanze della Musica allo Schmidl" predstavljene od strane mladih muzičara Konzervatorijuma za muziku "G.Tartini", koncert pod organizacijom Le dimore del Quartetto u Vili Marchese de Fabris u Gorici i održale su i koncert pod nazivom "Corde in Armonia al Sarto" u muzeju Sartorio, koji je organizovalo Udruženje Chamber Music Trieste.Kvartet je debitovao u Francuskoj u avgustu 2023. godine, odlazeći na turneju i održavajući 3 uspešna koncerta uz veliku podršku dua Fortecello, Udruženja "Musique et Patrimoine en Vienne" i Udruženja "Hors Saison Musicale".

U 2023. godini, osvojile su 3. nagradu i specijalnu nagradu na Međunarodnom konkursu kamerne muzike "Giulio Rospigliosi", a iste godine kao predstavnici Konzervatorijuma “Giuseppe Tartini” u Trstu, u oktobru 2023. godine osvajaju najprestižnije Nacionalno umjetničko takmičenje u Italiji - “Premio Nazionale delle Arti” organizovano od strane Ministarstva Italije u oblasti kamerne muzike. U januaru 2024. godine, osvojile su 1. nagradu na nagradi "Lilian Caraian" za muziku, XXXVI izdanje.

Teodora i Edžem sviraju instrumente koje je napravio Martin Horvat, dodajući svojstvenu notu svom izvođenju zahvaljujući velikoj podršci Margarete Smonik i Christelle Giselbrecht. 

Trenutno studiraju na Konzervatorijumu "G. Tartini" u Trstu, gradu koji ih je spojio, kod profesora Alberta Franchina (Quartetto Nous) i usavršavaju se na prestižnoj Akademiji Stauffer u Cremoni u klasi članova svjetski poznatog kvarteta “Quartetto di Cremona” (Cristiano Gualco, Paolo Andreoli, Simone Gramaglia, Giovanni Scaglione).

Podijeli događaj